maanantai 22. kesäkuuta 2009

Contemporary Jazz-tiiviskurssi

Tämän kuun alussa oli siis Hip Hop Housen järjestämä Contemporary Jazz-tiiviskurssi. Tässä hieman mietteitä sen sisällöstä ;)

Maanantai 1.6.
16.00-17.30 Syventävä tekniikka
17.30-18.30 Liikeimprovisaatio
18.30-20.00 Koreografia

Tiistai 2.6.
19.00-21.00 Koreografia

Keskiviikko 3.6.
16.00-17.30 Syventävä tekniikka
17.30-18.30 Kontaktiharjoitukset
18.30-20.00 Koreografia

Torstai 4.6.
19.00-21.00 Koreografia

Syventävässä tekniikassa teimme alkuun pientä lihaskuntopätkää, joka koostuu hyvin pitkälti staattisiin liikkeisiin, mutta myös pumppaavaa liikettä kuuluu mukaan. Tämän harjoituksen tarkoitus on vahvistaa koko kroppaa ja löytää sisäinen kannatus, voima, josta kaikki liike lähtee. Tässä sai kyllä aika mojovan päänsäryn aikaiseksi jos unohti hengittää aktiivisesti.

Toisessa harjoituksessa teimme kutakin liikesarjaa 8 kertaa, aina kääntyen 90 astetta liikesarjan päättyessä. 4 käännöstä oikealle ja 4 vasemmalle. Liikesarjoja oli yhteensä noin 6-8(en muista ihan tarkkaan). Liikesarjat olivat lyhyitä, voimakkaita ja liike oli mahdollisimman suoraviivaista. Nopeita kyykkyjä, hyppyjä, tiukkaa linjaa. Tämän sarjan jälkeen syke oli hyvin korkealla ja maitohapot jyräsivät.

Kolmas sarjamme oli “armeija”sarja. Kokonaisuus oli hieman pidempi kuin edellisessä sarjassa, mutta liikkeen tuli olla myös mahdollisimman voimakasta ja suoraviivaista. Huomasi kyllä, että tässä oli huomattavasti vaikeampaa pitää pakettia kasassa, sillä kroppa alkoi olemaan jo hyvin väsynyt. Joistain sitä kuitenkin vaan kaivoi energiaa sen verran, että pätkän jaksoi pusertaa läpi, vaikka tekniikka ei ihan sieltä parhaasta päästä ollutkaan.

Näiden sarjojen lisäksi teimme tekniikkasarjoja kuten jalanheittosarja ja piruettisarja. Nämä olivat siis syventävän tekniikan osioita, joita teimme maanantaina ja torstaina. Aloitimme kuitenkin jokaisen päivän tuolla ensimmäisellä lihaskuntoharjoitteella.

Liikeimprovisaatio harjoitukset olivat mielenkiintoisia ja ainakin minulle haasteellisia. Tuntuu, että oma pää rupeaa lyömään tyhjää siinä vaiheessa, kun pitää ruveta tekemään jotain tällaista. Vaikka pystynkin tanssiessa improvisoimaan melko hyvinkin, niin se tuottaa haastetta, että joku muu sanoo mitä pitää ajatella ja kehittää siihen sopiva liike. Esimerkkinä vaikka pitää ajatella sanaa joka kuvaa eilisen päivän fiilistä ja tuottaa liike, joka kuvastaa jollain tavalla tuota sanaa. Uskoisin, että tuon tyylinenkin improvisaatio helpottuu, kuhan pääsee eroon siitä, että tekemällä tekee väkisin liikettä.

Kontaktiharjoituksissa teimme parityöskentelyä. Nimensä mukaisesti parin kanssa oltiin kontaktissa koko ajan, jos ei fyysisesti niin vähintään henkisesti. Parin kanssa tuli siis löytää sellainen yhteys, että liikkeet alkoivat joko toisen henkilön sykäyksestä tai katseesta. Samalla piti luottaa pariin, että hän ottaa kiinni silloinkin kun itse kaatuu taaksepäin. Tällainen parityöskentely oli minulle melko uutta, mutta tähän tuli himo. Haluan lisää tällaista!

Koreografia oli aivan ihana (tosin muuta ei voi odottaakaan, kun opettajana on Virpi Aho). Onneksi koreografia oli tietyllä tavalla herkkä. Muuten tästä tiiviskurssista ei varmaan olisi selvinnyt :D Täytyy kyllä sanoa, että rakasta tätä contemporary jazz tyyliä. Se on tietyllä tavalla vahvaa ja selkää, mutta toisaalta kuitenkin herkkää ja sitä voi maustaa omilla mausteilla.

Maanantain jälkeen kroppa oli aivan totaalisen jumissa. Silloin sitä mietti, että miten tätä pitäisi jaksaa vielä 3 päivää … Kummasti sitä vaan jaksoi painaa eteenpäin ja torstaina kroppakin tuntui taas pelittävän aivan loistavasti. Harmi vaan, että kurssi loppui “kesken”. Tästä taas kohti uusia haasteita ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti